Prototype kade van de toekomst

28 november 2020

De vervanging van de Amsterdamse Kademuren is een urgente opgave in een gevoelige omgeving die vraagt om een zeer betrouwbare oplossing – de kades moeten met minimale omgevingshinder worden gerealiseerd en gegarandeerd 100 jaar meegaan. Door een consortium van vooraanstaande bedrijven Sweco, Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee is een innovatieve methodiek EZ-flow ontwikkeld.

EZ-flow
De kademuren worden vervangen met de EZ-flow (uit te spreken als ‘easy flow’). Deze naam heeft zowel betrekking op het vernieuwende proces (gebaseerd op het One-Piece-Flowprincipe) als op het voor deze opgave ontworpen prefab Z-element. Traditionele methoden worden gecombineerd met radicale procesinnovaties en technische (incrementele) productinnovaties. Dit maakt de nieuwe kadeconstructie in Amsterdam enerzijds beproefd en anderzijds vernieuwend.

Wij hadden de eer om in opdracht van Ronald Silvius van Oosterhof Holman een full color 3D-geprint prototype te maken. Met dit schaalmodel is het concept zeer eenvoudig uit te leggen. Onderdelen van de 3D-print kunnen in en uit elkaar gehaald worden. Textures van oud en nieuw metselwerk en houtnerven maken het geheel af. Ook hebben wij het laatste detail van de verbinding tussen prefab wand en stalen buispaal toegevoegd, zodat het geheel helemaal up to date is.

In onderstaande film is onder meer te zien dat de print overhandigd wordt aan de gemeente Amsterdam.

Inmiddels hebben we al opdracht voor 4 extra 3D-prints, waar we natuurlijk heel erg blij mee zijn.