Jaarlijks krijgt Rijkswaterstaat circa 60 potentiële innovaties aangeboden, door externe bedrijven en startups. Het realiseren van deze innovaties blijkt vaak ingewikkeld. Dat vertraagt, waardoor pioniers afhaken. In 2016 besloot de afdeling Innovatie en Markt van Rijkswaterstaat er een andere methodiek op los te laten, de RWS Accelerator. BetonBallon is als kansrijke innovatie benoemd met hun methodiek om op eenvoudige en arbeidsextensieve wijze bijzondere bekistingvormen te realiseren. Zij kunnen zo efficiënte en prachtige gewelfde constructies op economisch verantwoorde manier mogelijk maken.
BetonBallon had de Final Pitch gehaald en Stan Uyland presenteerde daar op 29 november een ontwerp van een onderdoorgang onder de A58. Als klap op de vuurpijl werd een 3D geprinte maquette van dit ontwerp onthuld.
Wij hebben deze maquette in opdracht van Rijkswaterstaat mogen maken. Dit heeft het uiterste van ons gevergd, want de deadline was haast onmogelijk om te halen. Omdat met gewelfde constructies gewerkt wordt is 3D-printen wel dé oplossing om hiervan een maquette te maken. Op basis van SketchUp-bestanden hebben wij het geheel opgebouwd. De maquette is ook nog eens deelbaar, zodat (stukken) tunnelbuis verwijderd kunnen worden en je dus goed in de tunnel kan kijken.
Het resultaat is indrukwekkend en erg goed ontvangen. Wij zijn dan ook weer trots op ons werk.
Deze korte video geeft een sfeerimpressie van de final pitches van de RWS.