Nieuw leefconcept XO living

2 juni 2017

Blauwhoed en BetonBallon lanceren nieuw leefconcept XO living. Wij hebben hiervoor indrukwekkende, opengewerkte, full color 3D-prints gemaakt en een opengewerkte maquette in schaal 1:100. Deze waren de eyecatchers op de Provada Future.

XO Living is voor mensen die iets anders zoeken dan de standaard. Voor mensen die het leven lief hebben en voor wie duurzaamheid vanzelfsprekend is. XO biedt bijzondere woningen die dankzij de unieke bouwtechniek veel vrijheid geven aan de bewoners qua indeling en vorm.

Met behulp van een grote ballon worden op eenvoudige, duurzame en economisch verantwoorde wijze prachtige gewelfde constructies gerealiseerd.

De ballon wordt op locatie opgeblazen. Vervolgens wordt er beton overheen gespoten en na uitharding laten de bouwers de ballon weer leeglopen. Deze bijzondere werkwijze zorgt voor een grote besparing op materiaal, materieel en arbeid. De bijzondere boogvorm geeft de woningen een unieke uitstraling en geeft bewoners een unieke woonbeleving en veel vrijheid in indeling. Omdat er dankzij de boogvorm geen draagmuren in de woning nodig zijn, kunnen bewoners hun plattegrond indelen zoals zij dat willen.

Om deze beleving op schaal te “voelen” hebben wij meerdere opengewerkte full color 3D-prints gemaakt.

Maquette in schaal 1:100

Om een mogelijke inpassing in het landschap te zien is een maquette gemaakt van een fictieve woonwijk waarin de woningen op speelse, natuurlijke wijze in hun omgeving geplaatst zijn. Meestal printen wij overzichtsmaquettes in schaal 1:200, maar voor deze unieke toepassing hebben wij gekozen voor schaal 1:100. Hierdoor konden wij alle woningen opengewerkt printen, zodat je echt naar binnen kan kijken en ook het interieur kan zien. Naast verschillende typen dakbedekking (zink, dakpannen en riet) zijn zo ook verschillende indelingsvarianten zichtbaar.

De voetplaat van 1200 x 800 mm bestaat uit meerdere lagen forex om hoogteverschil tussen terrein en water beter uit te laten komen en daarnaast hebben ook hoogte gegeven aan het landschap door een aantal speelse 3D-prints, die op de voetplaat gemonteerd zijn.

Woningen in schaal 1:65

Opengewerkte full color 3D-prints van woningen in schaal 1:65 zijn een mooie combinatie van handelbare objecten, die een zeer goede indruk geven van ruimtelijke indeling en verhoudingen. Van twee typen woningen hebben wij zo’n print gemaakt. Uiteraard is het zeer belangrijk dat de welfconstructie te allen tijden duidelijk zichtbaar blijft. Dit hebben wij gerealiseerd door niet het hele dak als los onderdeel te printen, maar door er een stuk af te “snijden”. Zo kan je in het object kijken en blijf je toch de bijzondere constructie goed zien. Eén woning hebben wij ook nog “doorgesneden”, zodat je vanaf de zijkanten in het huis kan kijken. Uiteraard is een compleet interieur in één keer mee geprint.

Gadgets

Een geweldige en tastbare herinnering aan het concept is natuurlijk een full color 3D-geprint miniatuurhuisje. Van twee typen woningen hebben wij een flink aantal gadgets geprint. Hiervoor hebben wij standaard voetplaatjes en kapjes van 80x60x35 en 80x60x60 mm. De eerste hiervan is gegeven aan ZKH Prins Constantijn, die de Provada heeft geopend en een aantal start-ups heeft geïnterviewd, waaronder Stan Uyland van XO Living.

Wij ontzorgen

Aangezien wij gespecialiseerd zijn in het maken van full color 3D-prints vanuit bijna iedere willekeurige informatie, vragen wij onze klanten om geen extra energie te stoppen in de informatie die al aanwezig is. Als voor bouwkundige objecten een BIM-model gemaakt is dan kunnen wij overweg met een IFC-bestand. Dit bestand zetten wij om naar een 3D-printbestand met het juiste detailniveau voor de gewenste printschaal. Ook zorgen wij voor de juiste kleuren en textures (zoals voor dakpannen en riet, als dakbedekking). In dit geval was van de situatie een DWG-bestand beschikbaar. Dit bestand hebben wij gebruikt als basis voor de grondplaat, waaraan wij logo’s, legenda en textures voor water en gras hebben toegevoegd.

De maquette is officieel op de Provada Future onthuld en de andere prints gingen 3 dagen lang van hand tot hand. We kunnen niet anders concluderen dan dat het geheel een groot succes is.