Opengewerkt AFAS theater voor Valstar Simonis

2 juni 2017

Wij werken al een aantal jaren samen met Valstar Simonis met als doel om beide partijen mooi en professioneel te presenteren op de Provada. Dit jaar hebben wij gekozen om een deel van het nieuw te bouwen AFAS Experience Center te presenteren. Het resultaat is een indrukwekkende opengewerkte full color 3D-print van een doorsnede van het AFAS theater geworden.

Deze keuze was snel gemaakt. Wij hebben al eerder een grote en meerdere kleinere maquettes geprint van het totale AFAS Experience Center toen het nog in conceptfase was. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor het installatie-advies. Allebei zijn wij dus bekend met AFAS en het eigenzinnige ontwerp leent zich er uitstekend voor om de vaardigheden van beide partijen zichtbaar te maken.

BIM

Het BIM-model is oorspronkelijk opgezet in ARCHICAD. Vanuit deze software is een OBJ-bestand gegenereerd wat als basis heeft gediend voor het bouwkundige gedeelte van de 3D-print. Bij dit bestandsformaat worden ook kleurinformatie en textures opgeslagen. Dit is essentieel want er zijn bijvoorbeeld veel textures gebruikt bij gevels, houten vloeren, tapijten, muurschilderingen etc.

Van de installaties hebben wij IFC-bestanden aangeleverd gekregen. Deze hebben wij in het gebouw “geplaatst” en verschillende kleuren gegeven, afhankelijk van functie.

Het nieuw te bouwen theater bevindt zich onder een halve glazen bol en zal ruim 800 zitplaatsen bevatten. Een indrukwekkend gebouw dus! Wij hebben gekozen voor schaal 1:200 voor de 3D-print. Bij deze schaal krijg je een indrukwekkend inzicht in het gebouw en is het object ook nog eenvoudig te transporteren. Het complex is in twee delen geprint en gemonteerd op een voetplaat van 430×430 mm.

Het AFAS theater heeft 3 dagen indruk gemaakt op een op maat gemaakte zuil in de stand van Valstar Simonis op de Provada en staat nu te pronken bij de receptie van het kantoor in Rijswijk.