Frisobouw bouwt TopsportZorgcentrum Groningen mede dankzij 3D-print

13 januari 2017

In opdracht van Euroborg NV realiseert Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) in samenwerking met Croonwolter&dros, Leeuwenkamp Architecten, Jansen Wesselink en DGMR Bouw het TopsportZorgCentrum. Het multifunctioneel gebouw dat topsport, topzorg, topkennis en top-ondernemen verbindt, zal een brug slaan naar de breedtesport en naar vitaliteit in Noord-Nederland.

De combinatie van al deze functionaliteiten op één locatie en onder één dak is uniek in Nederland en hét visitekaartje om aantrekkingskracht op topsporters, kenniswerkers/studenten (Groningen als City of Talent) en bedrijven te verwerven.

Tijdens de aanbestedingsfase hebben wij opdracht gekregen om een full color 3D-print te maken van het gebouw in schaal 1:200. Dit om de opdrachtgever definitief te overtuigen van het ontwerp. Van Leeuwenkamp Architecten hebben wij een IFC-bestand ontvangen met alle, voor ons noodzakelijke, informatie. Wij zijn erin gespecialiseerd om een IFC-bestand om te zetten in informatie waarmee een full color 3D-print gemaakt kan worden. Dit houdt in dat wij het gebouw eerst “waterdicht” maken, alle minimale diktes controleren en waar nodig aanpassen en het model uiteindelijk hol maken om materiaal te besparen. Kleuren en textures (bijvoorbeeld een sedumdak) worden direct uit het IFC-bestand overgenomen, of wij brengen het zelf aan voor de klant. Zo moesten er bijvoorbeeld ook nog zonnepanelen op het dak komen. Vaak is er tijdsdruk, waardoor het praktischer is dat wij deze aanpassingen doen.

Uiteindelijk heeft Friso Bouwgroep de opdracht binnengehaald wat volgens ons natuurlijk komt door de mooie 3D-print. Friso was ook tevreden, want er zijn al vervolgopdrachten geplaatst.