Nederland in grondlagen voor TNO, Geologische Dienst Nederland

31 januari 2017

Bij TNO, Geologische Dienst Nederland, was de wens om de verschillende grondlagen van Nederland inzichtelijk te maken door middel van een tastbaar 3D-model. Dit model kan dan gebruikt worden voor allerlei presentaties. Wij hebben, op basis van aangeleverde (dubbelgekromde) vlakken van de verschillende grondlagen, 3D-printbestanden kunnen maken en van het geheel een 3D-puzzel geprint in full color.

Er waren verschillende uitgangspunten:

  • Het model moest bestaan uit 11 lagen
  • De totale hoogte moest ongeveer 200 mm zijn
  • Het geheel moest op een voetplaat gemonteerd worden en beschermd door een plexiglas beschermkap
  • De totale maquette, inclusief beschermkap, moest in een koffer vervoerd kunnen worden en in een reguliere auto passen

Dit heeft geresulteerd in een voetplaat van 830×570 mm, waarop Nederland ietsje verdraaid gemonteerd is om zo weinig mogelijk ruimte te verliezen.

Grondlagen

Van de verschillende grondlagen waren alleen surfaces beschikbaar die als STL zijn aangeleverd. Wij hebben hiervan de Z-richting zodanig verschaald dat de totale hoogte ongeveer 200 mm is geworden. Daarna hebben wij de surfaces omgezet naar printbare informatie en de gewenste kleuren toegekend. Omdat de verschillende grondlagen verwijderd moeten kunnen worden, hebben wij ook enige speling moeten aanbrengen tussen de verschillende lagen. Hierdoor past alles uiteindelijk netjes in elkaar.

Printgrootte

Wij kunnen in één keer objecten printen met maximale afmetingen van 380x250x200 mm. Mede hierdoor moest Nederland opgedeeld worden in stukken. Verder wilde TNO ook in één oogopslag de verschillende grondlagen zichtbaar hebben op een snijlijn van Bergen op Zoom naar Delfzijl. De oostelijke delen hebben wij als vaste delen op de voetplaat gemonteerd. Bij het noordwest- en zuidwestdeel bestond het model uit meerdere 3D-prints, zodat je die delen in en uit elkaar kan halen.

Als de gehele “puzzel” in elkaar zit zie je een kaart van Nederland, die wij direct mee geprint hebben.

Grondplaat en koffer

TNO heeft een legenda aangeleverd, die op de forex grondplaat is geprint. Verder is de contour van Nederland in de grondplaat gefreesd, zodat je de puzzel mooi stabiel in en uit elkaar kan halen en dat alles mooi op zijn plek blijft. Voor het geheel hebben wij een speciale lichtgewicht koffer geleverd, waardoor het geheel niet te zwaar is geworden om eenvoudig te kunnen transporteren.

Het 3D-model is enorm populair bij TNO en is onder andere bij een presentatie voor het Ministerie van Economische Zaken gebruikt.