Grote full color 3D-print Actueel Hoogtestand Nederland voor Deltares

30 juni 2017

Deltares wil graag duidelijk maken wat de bodemdaling in de afgelopen 1000 jaar met Nederland heeft gedaan. Er zijn diepe plekken ontstaan en een belangrijk deel van West en Noord Nederland ligt nu beneden zeeniveau. Daar zijn natuurlijk al kaarten van, maar met een full color 3D-print worden die diepe plekken mooi gevisualiseerd en begrijpt iedereen dat daar een risico op overstromingen is (dankzij bodemdaling).

De print gaat waarschijnlijk ook gebruikt worden (om bovenstaand punt duidelijk te maken) tijdens film opnames voor een documentaire over bodemdaling en natuurlijk als showmodel als er buitenlandse delegaties over de vloer komen, bij vakbeurzen en presentaties.

Van Deltares hebben wij een OBJ-bestand aangeleverd gekregen. De kleurinformatie, die nu in het model zit, maakt het geheel nog sprekender. Wij hebben dit bestand omgezet naar 3D-printbestanden, waarbij wel de nodige aanpassingen gedaan moesten worden. De hoogteschaal is namelijk sterk overdreven en dit levert hele dunne elementjes op. Het is onze specialiteit om de oorspronkelijke sfeer behouden te laten, terwijl het toch geprint kan worden.

Vanwege de grote afmetingen hebben wij losse delen geprint en samengevoegd op een forex voetplaat van 850×740 mm. Het geheel wordt beschermd door een maatwerk plexiglas beschermkap.